Blijf op de hoogte.

Een opmerkelijke opdracht of een dringende oproep? We delen het graag.

29mei

Hoe goed lijk jij op je CV? Doe de test.

Hoe goed lijk jij op je cv? Doe de test. Je bent jong en je barst van het potentieel, maar hoe grijp je je kans? Dankzij een deskundig, up-to-date en relevant cv begin je elke sollicitatie met een voorsprong. Leg jouw huidige cv eens onder de loep aan de hand van onderstaande vragen. Beantwoordt het nog aan de vereisten? Lees hieronder zeker ook het interview waarin Evelien Raes – ex-Challenger – en al jaren succesvol actief bij het wereldwijd hr-bureau Robert Half enkele praktische tips geeft om de slaagkansen van je cv te optimaliseren. Succes!

1. Lijkt je foto nog op je spiegel?

 • Een foto? Op mijn cv? Goed idee!
 • Mijn spiegel heeft jammer genoeg geen filter.
 • Nee, toen had ik nog haar…

Uiteraard word je als sollicitant niet louter beoordeeld op je uiterlijk, maar de manier waarop je jezelf presenteert, vertelt de ontvanger van je cv al heel wat over jou als professional. Welke foto gebruik je op je cv: een recent, zorgvuldig uitgekozen portret – zoals je toekomstige werkgever je graag zou zien verschijnen op het werk – of een véél te spontane selfie van die epische kotfuif vorig jaar? Toon jezelf van je beste kant.

2. Bevestigt Google wat je cv zegt?

 • Ach, wie gelooft Google nog?!
 • Jazeker, ik heb zelfs advertenties gekocht.
 • Staat die ene video nog online…?

Ben je een open boek op Facebook? Haalde je ooit de lokale pers met een onfrisse studentendoop? Vraag het zelf eens aan Google, want je weet maar nooit wat er allemaal circuleert. Je potentiële werkgevers doen deze test ook en zullen je mogelijks over bepaalde dingen (lastige) vragen stellen. Wees voorbereid en kuis ondertussen je digitale kruimelspoor wat op. Laat het verleden je toekomst niet belemmeren.

3. En bevestigt je BFF wat je cv zegt?

 • Die liket alles wat ik zeg of doe.
 • “lol”
 • Geen idee, mijn batterij is plat.

Zelf in de spiegel kijken is één ding. Maar hoe percipiëren anderen jou? Je kan het indien mogelijk aan (ex-)collega’s vragen, maar je BFF is een nog betere graadmeter. Die is altijd pijnlijk eerlijk. Laat je cv kritisch nalezen en omarm de suggesties. Ga samen na wat je kwaliteiten en werkpunten zijn. Waarom niet ook meteen de sollicitatie zelf oefenen? En misschien heeft je BFF nog wel een goede foto van jou (zie vraag 1)?!

4. Hoe vaak heb je gelogen op je cv?

 • Ik kna écth keigo ed blind typne!%
 • Is er een maximum dan?
 • Ik ben nu eenmaal een geboren verkoper.

Geen curriculum zonder ‘curry’. Je cv mag best wel wat pit hebben, maar feitelijke inhoud primeert. Foute jaartallen of gegevens zijn afknappers, dus hou je informatie op je cv én online up-to-date. Een jaar op wereldreis geweest? Verbloem het niet. Wat je privé doet en beleeft, kan jou ook als professional versterken. Werkgevers houden er echt wel rekening mee dat je als pas afgestudeerde nog geen bakken ervaring hebt.

Nog hulp nodig bij je cv? Via deze handige tool maak je vlot een professioneel cv op.

Interview: 5 deskundige en doorslaggevende tips van een toprecruiter.

Hoe krijg je jouw cv bovenaan de stapel?
Evelien Raes – ex-Challenger en al jaren succesvol actief bij een wereldwijd hr-bureau – verklapt het speciaal voor jou. Letterlijk duizenden cv’s zijn door haar handen gegaan. Zij weet dus als geen ander waar je bij je sollicitatie op moet letten.

“Wees relevant.” Zorg dat je cv het antwoord is op de vragen die je verwacht tijdens je gesprek. Match je competenties dus met het bedrijf waar je solliciteert en focus op de info die van tel is voor de functie. Je relatiestatus mag je al schrappen.

“Toon jezelf.” Je persoonlijkheid kan de doorslag geven – zeker voor wie solliciteert bij Challenge MC. Stel jezelf voor via een video bijvoorbeeld. Let wel op dat je creativiteit je zakelijke competenties en ervaringen niet overschaduwt.

“Maak connectie.” Zet bovenaan je cv een kort ‘mission statement’ waarin je beschrijft wat je drijfveren zijn en wat je wil bereiken. Kijk zeker eens naar de waarden van je potentiële werkgever en zorg dat deze in lijn liggen met je eigen goals en visie.

“Bereid je voor.” Yes, je mag op gesprek! Als leidraad voor dat gesprek kan je vooraf 3 onderwerpen noteren die je zeker wil aanhalen. Daarnaast zijn een onberispelijke presence, correct taalgebruik en een professionele houding natuurlijk cruciaal.

“Grijp je tweede kans.” In de tweede week na je gesprek nog geen antwoord ontvangen? Dan is het slim om zélf te bellen. Dat je proactief contact zoekt, kan alsnog de doorslag geven of naar een andere vacature leiden. Er is leven na de eerste indruk!

Op zoek naar relevante werkervaring? Het indrukwekkende traject van Evelien bewijst de meerwaarde van een studentenjob bij Challenge MC. Hier ontwikkel je de competenties die je later een duwtje in de rug geven bij je sollicitaties. Beginnen met een voorsprong? Start als Challenger.